פריט : 22

יקר המציאות ביותר
מפת צורת בית המקדש שצייר בעל תוספות יום טוב
 
עם ספר צורת הבית
דפוס ראשון, פראג שס"ב [1602]

מחיר פתיחה: $50,000
|
הערכה: $80,000 - $120,000
יקר המציאות ביותר
מפת צורת בית המקדש שצייר בעל תוספות יום טוב
 
עם ספר צורת הבית
דפוס ראשון, פראג שס"ב [1602]
 
ביאור ותיאור צורת בית המקדש השלישי העתיד להבנות לפי המתואר בנבואת יחזקאל, מאת הגאון רבי יום טוב ליפמן הלוי הלר בעל 'תוספות יום טוב'.
ספר צורת הבית דפוס ראשון, עותק נאה, בשלמות עם הלוח הגדול של צורת בית המקדש, שנדפס עם הספר. לוח גדול זה הוא יקר המציאות באופן יוצא מן הכלל, וככל הידוע לנו לא נותר ממנו כמעט שריד.
דף גדול במיוחד. גבהו: 55 ס"מ. רחבו: 39.5 ס"מ.
הציור נעשה בידי בעל התוספות יום טוב בעצמו ועל פיו נדפס. בעל תוספות יום טוב מזכיר את הציור בהקדמתו ("וראיתי והנה טוב מאד לעשות הצורה בתמונה כללית תהיה לזכרון בין עיני"; "בתמונה הכללית שדפסנוהו צורת כל הבנין ביחד") ומפנה אליו בגוף הספר בסימון אותיות גדולות.
בשולי הציור כתב בעל תוספות יום טוב: "אמנם בגובה כל דבר לא הודענו שאין זה מענין התמונה, קום קרא בחיבורינו צורת הבית, שם תראה הכל בארוכה… על פי אלו הסימנים (כלומר האותיות המופיעות בציור ובשוליה)… ועיניו תחזינה… כמראה אשר ראה יחזקאל לפ"ק [-שס"ב] דברי הקטן שבישראל יום טוב הנקרא ליפמן בן הר"ר נתן זלה"ה העלר מק"ק וולרשטיין, פה ק"ק פראג".
 
על אודות הציור והספר כותב בעל תוספות יו"ט גם בהקדמתו למעדני מלך, וז"ל: "בעזרי מעם ד' עשיתי צורה מוחשת עם ספר, שבו ביארתי מבואר לכל יודע ספר, אשר ממנו דעת לנבון נקל, וקראתיו צורת הבית ונדפס פה פראג שנת השס"ב".
הציור כולל תיאור מפורט של צורת בית המקדש – החומות, האולם, החצרות, הלשכות וכלי הבית.
במרכז הדף שלשה ציורים: ציור של יחזקאל הנביא עטור טלית ותפילין וציור של המלאך שהתגלה אל יחזקאל ותיאר לו את מראה בית המקדש השלישי (ראה יחזקאל פרקים מ-מג).
בצד ימין ציור של מחוגה בתוך כף יד – בשולי המפה מתייחס בעל תוספות יום למחוגה זו וכותב שהיא משמשת כקנה מידה וכותב: "ושמנו מחוגה ביד שהמרחב ממנה כשיעור קנה שהוא ו' אמות ועל פיה תשער כלח השיעורין".
בגוף הספר נדפסו גם שני איורים גדולים.
 
הגאון הקדוש רבי יום טוב ליפמן הלוי הלר (של"ט-ת"ד), נודע בכל תפוצות ישראל בחיבורו תוספות יום טוב על המשניות. את חיבורו הנוכחי 'צורת הבית' חיבר בשנת שס"ב בהיותו בן 23 בלבד! כפי שכתב בהקדמתו, הוא הדפיסו להפצרת תלמידיו שראו את הספר והציור הנלווה אליו אצלו.
הספר התקבל כספר יסוד להבנת צורת בית המקדש השלישי, וכל העוסקים בתחום זה התבססו על דבריו.
בהקדמתו כותב המחבר שמי שעוסק בצורת בית המקדש יזכה להשתתף בבניינו לעתיד לבא.
בפינה הימנית בשער חתימת בעלים קצוצה:
ליב לוי הע[לר] – ייתכן שזו חתימת בן המחבר, שהזכירו אביו בשם רבי ליווא (כנראה נקרא ע"ש רבו המהר"ל מפראג) בתוספות יום טוב, מקוואות פ"ט מ"ג ובמגילת איבה אות כ"א.
 
פראג שס"ב [1602] דפוס ראשון. גודל: 18 ס"מ. ספירת דפים: [36] דף + [1] לוח גדול מאוד. גבהו: 55 ס"מ. רחבו: 39.5 ס"מ.
מצב: עותק נאה. השוליים הימניים בשני שליש התחתונים של הלוח שוקמו בהשלמת נייר ברסטורציה וכן השלמות נייר אמנותיות במספר קרעים (בעיקר בחללים הריקים של הלוח) כרוך בכריכת עור חדשה.
 
מקור: אוסף וויליאם גרוס, תל אביב
 
שילוב האיור של בית המקדש – להמחשה בלבד, והוא נלקח מצורת בית שני.
 
…………………………………
יש לך שאלות על פריט זה?
אנחנו זמינים לענות גם
בווצאפ >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
×