פריט : 82

ארכיון מכתבים נדיר ומרתק לתולדות הישוב החסידי בצפת. שנות התר"ל-התר"ס [1870-1900] אוסף

מחיר פתיחה: $4,000
|
הערכה: $5,000 - $8,000
ארכיון מכתבים נדיר ומרתק לתולדות הישוב החסידי בצפת. שנות התר"ל-התר"ס [1870-1900]

אוסף אגרות ומכתבים הכולל קרוב למאתיים מכתבים ומסמכים, הטומן בחובו חומר תיעודי עשיר על חיי החברה החסידית בצפת, דפוסי פעילותה בארגון הכספים והשליחים, בזיקתה לפטרוניה בחו"ל, ולדרכי פעולתה מול הקונסולים ושאר גורמי שלטון. 

אגרות ומכתבים מהאישים הבולטים ביותר בתולדות הישוב היהודי בצפת במאה ה-19, נזכרים כאן מאות שמות מהאנשים המרכזיים בפרשיות הגדולות שעברו על העיר.
חלק הארי של פרנסתו וקיומו של הישוב היהודי בצפת היה מכספי תרומות שנשלחו מארצות הגולה, הנקרא "כספי החלוקה". אופן קיבוץ התרומות וחלוקתן הינו נושא היסטורי רחב, לעניננו נסכם בקצרה את אופן השתלשלות כספי החלוקה בתקופה הרלוונטית לארכיון מיוחד זה.
כולל עסטרייך היה מורכב משלשה כוללים עצמאיים 1) וויז'ניצא בנשיאות האדמו"ר רבי מנחם מנדל מויזניץ. 2) לבוב בנשיאות רבי יצחק אהרן איטינגא אב"ד לבוב. 3) קאסוב בנשיאות האדמו"ר רבי יעקב שמשון מקאסוב.
הנשיאים היו גובים את כספי הקופות שהיו מפוזרות בעיירות, אם באופן ישיר שהגיע אליהם, או ע"י משולחים שנשלחו למאות ישובים לקבץ את הממון שנתרם לתוך קופסאות של מעות רבי מאיר בעל הנס. בכל רבע שנה היו הנשיאים מעבירים את כל הכספים להממונים שבארץ ישראל, והם חילקו את התמיכה לפי רשימה מפורטת, והיו שולחים קבלות רשמיות לנשיאים על כל סכום שקבלו.
כמובן שפירוד הכוללים למחוזות שונים, גרם גם לפירוד הלבבות, ומזמן לזמן התעוררו מחלוקות קשות על אופני החלוקה, ובפרט קראו תיגר על חלוקה לא צודקת וקיפוח, על שליטתם התקיפה והשרירותית של מנהלי ומממוני הכוללים במשאבים הכספיים של הכוללים שעליהם היו תלויים כל חיי הישוב, ושבידם היה לקבוע "מי לחיים ומי למות". הם הפיצו עליהם כתבי פלסתר שצורת החלוקה פגומה, ואף האשימו אותם שהם רודפי בצע, ונוטלים הם לעצמם מכספי החלוקה, מכספי העזבונות, ומדמי הקבורה.
 הארכיון כולל: מכתבים מהמנהלים והממונים מטעם הכוללים, מכתבים מנשיאי הכוללים הם האדמורי"ם על ידי באי כוחם הגבאים "המשמשים בקודש" של האדמורי"ם ששלטו בכולל אוסטריה. מכתבי אזהרה לחו"ל מתושבי צפת המתריעים למנוע מאנשים לא ראויים להשתלט על הכוללים, כתבי חרמות נגד מחרחרי ריב, מכתבים משדר"י הכוללים שנשלחו לכל פזורות הגולה, טיוטות של פאשקוילים, רשימות כספי גביה מעיירות שונות, רשימות כספי חלוקה, עניני שליחות, דוחו"ת כספיים, קבלות, מכתבי בקשה נרגשים ממשפחות במצוקה ומאמהות ליתומים.

להלן דוגמא קטנה על קצה המזלג מהחומר העצום הנמצא בין בתרי הארכיון
● מכתב נדיר ומעניין הכולל סקירה מתומצתת על אופן סדרי איסוף הכספים וחלוקתם מזמן הרה"ק רבי ישראל מרוז'ין ורבי חיים מקוסוב, עם פרטים וסיפורים מענינים [לא חתום, כנראה מאת ר' משה חר"ג].
● מכתבים רבים ומגוונים מאת ר' משה חר"ג, הממונה האגדי של כולל ויז'ניץ במשך שנים רבות, ואחת הדמויות המשפיעות והססגוניות וגם השנויות במחלוקת בישוב היהודי בצפת בתקופתו, ביניהם מכתב נדיר לנאמן בית האדמו"ר רבי מנחם מנדל מויז'ניץ בענין חצר שקנה האדמו"ר רבי חיים מקוסוב בצפת, ובשנת 1905 קמו עליה עוררין.
● מכתבים מאת רבי איתמר טוב, רב וממונה כולל אוסטריה בטבריה.
● מכתבים אל האדמו"ר רבי מנחם מנדל מויז'ניץ בעל צמח צדיק, חלקם ממוענים ישירות אליו, ורובם אל נאמן ביתו וסופרו רבי משה הלוי ברומר, וכן מכתבים ממנו.
● כתב חרם מתקופת המחלוקת העזה בין כוללי קוסוב וויזניץ נגד כמה אישים שפעלו למען כולל קוסוב.
● מכתב מליוורנו מאת שלוחי צפת אל ראשי וממוני כולל עסטרייך, בהם מספרים הם על פגישתם עם הגביר הידוע שלמה שמאמה (ועניני הצוואה הידועה של הקאייד נסים שמאמה), ועוד ענינים הקשורים לסכסוכים עם שלוחי ירושלים וטבריה.
● מכתב מעניין מאת סוחר בתשמישי קדושה וספרים מצפת שנסע לאזמיר למכור את סחורתו, ומבקש בין היתר שישלחו לו תשמישי קדושה וספרים מצפת לתורכיה.
המכתבים הם משנת תר"ל ואילך, רובם משנות התר"ל -תר"מ, בגודל ומצב משתנים, רובם המכריע במצב טוב שמורים ומסודרים בתוך קלסר עם ניילוניות.
אוסף המכתבים מהווה אוצר בלום לתולדות הישוב היהודי בצפת, וחומר רב וחשוב בחקר ההיסטורי של הישוב היהודי בצפת.

×